Email

info@rapegylet.com

» 1992-es Los Angeles-i zavargások

 
A Los Angeles-i zavargások 1992. április 29-én törtek ki, mikor felmentették azt a 4 rendőrt, akik még márciusban csaknem halálra verték Rodney King-et, aki nem állt meg egy közúti ellenőrzés során. A brutális verésről George Holliday kamerafelvételt készitett a közeli lakásából, ami eljutott később minden nagyobb TV csatornához, a média pedig felkapott módon foglalkozott a rendőri túlkapással. 

Április 29-én 13 órakor Stanley Weisberg bíró bejelentette, hogy az esküdtszék meghozta az ítéletét, amit két órán belül nyilvánosságra hoznak. Ezt azért tették, hogy az újságírók, a rendőrség és más sürgősségi reagálók felkészülhessenek az esetleges attrocitásokra, mivel zavargásoktól tartottak. A Los Angeles-i Rendőrkapitányság négy vádlottjának felmentése 15:15-kor történt. Kis idő múlva, 15:45-kor több mint 300 fős tömeg jelent meg az ítélet ellen tiltakozva a Los Angeles Megyei Bíróság épületében. 16:58-kor Tom Bradley, Los Angeles-i polgármester sajtótájékoztatót tartott az ítélettel kapcsolatban. Ezután kezdődtek a zavargások a város több részén, elsősorban South Central területén, és a gyújtogatások, utcai tömegverekedések, fosztogatások hivatalosan 1992. május 4-ig tartottak, 53 halálos áldozatot követelve.

 

A 90-es évek elején tapasztalható faji feszültség nagy hatással volt a Hip Hop mozgalomra is, elsősorban a rap előadókra, akik közül sokan társadalmi kritikát fogalmaztak meg szövegeikben, pl Ice Cube, Ice T, Public Enemy, KRS-One, és mások. Ezek az előadók gyakran szerepeltek akkoriban a CNN műsoraiban, ahol a zavargásról és annak hatásáról kérdezték őket. 

A Los Angeles-i zavargásokat sok előadó úgymond megjósolta korábbi dalokban, pl. Cypress Hill, “Real Estate” (1991), Brand Nubian, “Wake Up (Reprise in the Sunshine)” (1991), Ice Cube, “Alive on Arrival” (1991), Public Enemy “Burn Hollywood Burn” (1990).

Talán az egyik legismertebb és leghatásosabb produkció, amit a Los Angeles-i esemény inspirált, Ice Cube 1992-es “Wicked” c. hardcore dala volt.