Email

info@rapegylet.com

» COKE LA ROCK INTERJÚ (2008)

Őt tartják az első MC-nek, aki DJ Kool Herc mellett rappeléssel is szórakoztatta a közönséget. Coke La Rock mesél magáról és a kezdetekről.

Hol születtél és hol nőttél fel ?
Bronx keleti részén születtem, a Home Street környékén.

Te és Kool Herc honnan ismeritek egymást ?
12 éves voltam, mikor átköltöztünk Bronx nyugati oldalára, pontosabban a Jessup Avenue-ra. Kool Herc a környékünkre járt udvarolni egy lányak, és így találkoztunk először. Én 15 voltam, ő pedig 16. Emellett gyakran összefutottunk különböző klubokban, pl. The Tunnel, The Puzzle vagy Audubon. Herc akkoriban graffitisként volt ismert, de engem ez a dolog annyira nem fogott meg. Én elsősorban drogárusítással foglalkoztam. Abban az időben az iskolák este is nyitva voltak, és gyakran jártunk oda sportolni, pl. kosárlabdázni. Herc Jamaica-ból származik, ezért inkább fociban, úszásban és súlyemelésben jeleskedett.

Ennek ellenére nagyon jó kosárlabdázó lett. Hogyan ?
Megvolt hozzá a testi ereje. Nem volt technikás játékos, de tudott ugrani, zsákolni. Hétvégenként gyakran 20-30 kilométert kerékpározott a Central Parkban, utána jött Bronxba kosárlabdázni. Nem tudom mi a szart szedett, de mindig fitt volt. Gyakran keveredett verekedésbe, habár nem volt jó ökölharcos. Akkoriban nem foglalkoztunk zenéléssel, mert az volt a menő, aki verekedni tudott vagy aki nagyon jól kosárlabdázott. Harlemben a 139. utcánál volt egy pálya, ahol pénzes meccseket játszottak. 1000-1200 dollárról beszélek. Volt egy srác, Cisco, aki az egyik ottani csapat, a Wiz Kids alapítója volt, és minket is hívott játszani. Herc és én szívesen beszálltunk volna, de ez technikai okok miatt nem volt lehetséges. Nekem pedig szemüvegem volt, ami miatt durva tétmérközéseken nem tudtam volna játszani.

Milyen klubokba jártál fiatalként ?
17 évesen az egyik kedvencem a Sand Pan volt a 34. utcánál. Akkoriban ez étteremként, bárként és zenei klubként működött. A korhatár 21 év volt, de én mindig bejutottam. Emellett gyakran jártunk Coney Islandre táncolni, lazulni, divatozni. Drága ruháim voltak, és mint mondtam korábban drogot árultam, amiből sok pénzem volt. Mindig bizniszeltem, Herc partyjain is. Egyik ilyen buliban Herc megkért arra, hogy helyettesítsem 1 órára, mert a barátnőjével szeretett volna lenni. Nem sok közöm volt a DJ-zéshez, de elvállaltam. Mikor visszajött, látta, hogy minden rendben és ez tetszett neki. Felajánlotta, hogy dolgozzunk együtt, amit nem bántam, mivel a partykon bizniszelni is lehetett. Nézd, én csonka családban nőttem fel. Anyám 6 napot dolgozott, ezért többnyire a nagyszülőknél laktunk. Vasárnaponként templomba jártunk. Szóval nem voltam egy utcagyerek, de belekerültem a drog terjesztésbe. Nem volt kellemes, de az egész a pénzről a szólt.

Honnan kaptad a Coke becenevet ?
Mivel koraszülött voltam, ezért rendes tejet nem ihattam. Akkoriban nem voltak mindenféle táplálékkiegészitők, mint most, ezért anyám kókusszal keverte a tejet. Igy rámragadt a Coco név. Felnőttként ezt cikinek éreztem, ezért Coke-ra változtattam.

Honnan jött a Coke La Rock név ?
Ha jól emlékszem a 3. vagy 4. party után Herc azt mondta, hogy nekem is fel kellene vennem egy fantázia nevet, de én nem igazán foglalkoztam ezzel. Később egyik este volt egy álmom, ami arról szólt, hogy másokkal együtt leutaztam Mexikóba, ahol drogot próbáltam szerezni. Bementünk egy helyre, és azt kérdeztem, hogy van-e Coke? Mexikóban viszont úgy mondják, hogy La Rock, ők nem mondják, hogy Coke. Mivel a becenevem Coke, ezért az álmomban szereplő mexikói elnevezett Coke La Rock-nak. Másnap találkoztam Herc-kel és mondtam neki, hogy megvan a nevem, amit álmomban találtam ki.

Herc és te komoly partyszervezésbe kezdtetek Bronxban. Mesélnél erről ?
Az első komoly bulinkon 8000 dollárt kerestünk. Ekkor tapasztaltam meg először, hogy milyen sok pénzt lehet csinálni legálisan. A drog biznisz jól jövedelmezett, de benne volt a pakliban, hogy börtönbe kerülök vagy máshogy végzem. A zenéléssel akár heti 5000 dollárt is megkereshettem kockázat nélkül! A 70-es évek a Discoról szólt és nagyképűség nélkül mondhatom, hogy mi megöltük a Disco-t. A népszerű DJ-k akkoriban Disco DJ-k voltak. Bronxban a legismertebb Pete DJ Jones volt, aki igaz, hogy együtt dolgozott olyan arcokkal mint pl. Flash vagy Starski, de alapvetően a Disco műfajt képviselte. Herc és én teljesen más ütemet és zenét játszottunk a partykon, a zenékre pedig rappeltem. A szövegeket soha nem írtam le, csak mondtam, ami jött.

Mi fogott meg az MC-zésben, miért nem DJ lettél ?
Eredetileg DJ voltam én is, utána MC lettem. Talán azért, mert jól csináltam, és újdonságként hatott az emberekre, tetszett nekik. Szerettem beszélve szórakoztatni a party közönségét.

Te voltál úgymond az első Hip Hop MC. Mivel nem volt előtted hasonló, mi vagy ki adott útmutatást, inspirációt ?
Igen, ilyen módon más nem csinálta, mint én. Gyakran hallottam Last Poets, Signified Monkey és más hasonló zenéket, amik biztos valahol hatással voltak rám, de ezeket elsősorban a szülők hallgatták. Ami igazán megfogott az Richard Pryor volt.

Ki következett utánad ? Cowboy vagy Hollywood ?
Ne maradjon ki Melle Mel. Igazából nehéz megmondani, mert nem követtem a folyamatokat. Arra emlékszem, hogy lent voltam a Black Door klubban egy Hip Hop buliban, ahol Melle Mel volt az MC és Flash a DJ. Talán ezért számomra Melle Mel a kiemelt, és utána jött Cowboy meg a többiek. Velük ellentétben számomra nem volt tervezett a rappelés, nem írtam szöveget, nem készültem rá. Csak beszéltem a mikrofonba. Minden az adott helytől, közönségtől, szituációtól függött.

De voltak egészen komplex rímeid…
Természetesen. Én is fejlődtem, mint egy gyerek, aki járni tanul. Kezdetben csak 1-2 soros rímeket mondtam, később pedig ezek egyre hosszabbak és összetettebbek lettek.

A partykon akkoriban gyakori volt a balhé. Van néhány sztorid ?
Egyik este az Exec-ben hatalmas tömeg volt. A színpadon csomó ember bámulta Herc játékát. Mielőtt én következtem volna, odamentem hozzájuk, hogy megkérjem őket, hagyják el a pódiumot. Mondtam, hogy Coke La Rock vagyok Herc partnere és kell a hely. Ők viszont nem akartak távozni és szidalmazni kezdtek. Erre elővettem a fegyverem, amitől sietve leugrottak. Herc később védelmébe vett, mert mi olyanok voltunk, mint Bonnie és Clyde. Csak együtt léteztünk, párként. Nekünk vadonatúj fegyvereink voltak, mert megtehettük. Gyakran voltak lövöldözések a partykon. Abban az időben a bandák miatt a legtöbb DJ csak a saját környékén játszott, hogy elkerülje a balhékat. Mi viszont szinte bárhova mentünk, és ezért gyakran találkoztunk ellenszenvvel és feszültséggel. Ilyenkor nem hagytam el a színpadot, és felkészültem az atrocitásra. Pl. bárki, bármikor felrohanhat, hogy összetörje vagy ellopja a hangcuccunkat, vagy megtámad minket. Mi voltunk az elsők, akik biztonsági kötelet használtak, hogy elválasszuk a tömeget és a DJ pultot. A szabály az volt, hogy senki nem keresztezhette a kordont. Emellett a színpadon volt még 6 felfegyverzett emberünk és 10 lent a közönség soraiban. Akkoriban ez így ment. Sok csúnya dolog volt, sokan drogfüggők lettek, mi pedig a Hip Hopot választottuk, ami később elterjedt az egész világon. Ma már belátom, hogy a drog nem út a sikerhez. Csak kevesen lesznek gazdagok, a többség börtönben végzi vagy holtan.

Milyen emlékeid vannak arról az éjszakáról, mikor Kool Herc-öt csaknem halálosan megkéselték 1977-ben ?
Megviselt. Majdnem elvesztettem az eszem. Pont az incidens előtt haza kellett ugranom. A lakásom csak néhány háztömbnyi távolságra volt az Executive Play House nevű klubtól, ahol az eset történt. Mikor visszaindultam a szórakozóhelyre láttam egy mentőautót és sok rendőrkocsit. Odaérve megtudtam, hogy Herc már kórházba került. Kérdeztem ki tette, mi történt ? Egyik barátom azt mondta, hogy az egyik tettest már elkapták. Mondtam neki, hogy mutassa meg ki volt és beleeresztek a fejébe egy golyót. Lenyugtattak, hogy inkább hagyjam, és menjek a kórházba, mert Herc súlyosan megsérült. Mikor odaértem elsírtam magam, mert hasonló módon elvesztettem egy régi barátom, mikor 19 éves voltam. Herc az operáció előtt állt és előtte behívott a szobájába. Azt mondta nekem: „Coke, tudom ki tette, ismerem az egyiket, de ne tegyél semmit, várj rám”. Utána Herc apja, aki ugyancsak ott volt, odalépett hozzám és elkérte a fegyverem, hogy megőrizze másnapig. Tudták, hogy valami őrültséget teszek. A végén kiderült, hogy egy félreértésből fakadó vita miatt történt a késelés és ez majdnem Herc életébe került…

Kikből állt a csapat, akik segítettek nektek ?
Mike Mike a lemezeket pakolta és szállította. Eldorado Mike is gyakran segített ebben-abban, habár hivatalosan nem volt a csapatunkban. Timmy Tim, akit kicsi Kool Hercnek is becéztek. Sajnos már elhunyt. És végül Clark Kent. Sokszor reggel 4-től délután 3-ig pörgettük a zenéket, ezért egymást váltottuk, amíg a másik aludt vagy pihent. A táncosaink a The Nigga Twinz nevű páros volt.

A vietnámi háború idején fiatalként nem kerültél a hadseregbe ?
Nem. A katonásdi akkoriban nem volt olyan karrier, mint most. Viszont sok barátom megjárta Vietnámot, és sebesülten vagy megzakkanva jött haza. Amikor ilyet látsz, inkább azt mondod: „Kösz, de nem fogok harcolni”. Mint Ali, én is inkább a börtönt választottam volna.

Soha nem akartál katona lenni ?
Csak egyszer, de akkor is azért, hogy elkerüljek otthonról. Ez még a zenei karrierem előtt volt. El is mentem a haditengerészet toborzására, de a teszteken elbuktam. Igazából nem volt semmi bajom anyámmal, nem voltak nagy konfliktusok, de úgy gondoltam máshol kéne lennem. Örülök, hogy nem így történt.

Mikor szálltál ki a Hip Hopból és miért ?
1980 körül. Herc a zenei pályán maradt. Én pedig folytattam azt, amit korábban csináltam. Drog biznisz. Ekkor született a fiam, Dante La Rock. Én mindig „boss” típus voltam, amit a Hip Hop nem tudott biztosítani. Az utcákon viszont elértem ezt a szintet, ami pénzben is sokat hozott.

Kerültél emiatt valaha börtönbe vagy ilyesmi ?
Talán meglepő, de soha. A társaságomban gyakran megfordultak olyanok, akik 10, 15, 20 évet is lehúztak a sitten. Én viszont elkerültem. Ahogy Frank Sinatra énekelte: „I did it my way”.

A 80-as években már nem is követted a Hip Hop nagyobb neveit ?
Nem igazán. Csak azokra figyeltem fel, akik hasonló névvel rendelkeztek, mint én. Például T La Rock, Scott La Rock, Ace La Rock és mások.

Az évek során kikkel kerültél szorosabb barátságba ?
Love Bug Starski egy jó haver volt. Tisztelem őt, nem úgy mint sok más embert. Flash ugyancsak jó arc. Sajnos nem mindenki szerette a másikat. Ha Bronx nyugati részén játszottál, akkor nem szerettek, mert a keleti oldalról jöttél. És fordítva. Ez az irigység ma is megvan, és létezett a kezdetekkor is. Én nem fikázok senkit, ha nem ismerem. Hogyan utálhatsz egy testvért, ha nem ismered ? Engem így neveltek. Sok összetűzésünk volt. Kool Herc az izomerejét használta, én inkább a fegyverem, mert így nőttem fel. Mi ketten nem vicceltünk, ha balhéról volt szó.