Email

info@rapegylet.com

» Grandmaster Caz a RAPEGYLET magyar nyelvű könyvével

Egy old school Hip Hop legenda Grandmaster Caz (Cold Crush Brothers) pózol a RAPEGYLET egyik könyvével, amit a napokban kapott meg Bronxban. A kiadvány megvásárolható itt.

Cold Crush Brothers tagok: DJ Tony Tone (Angelo King) • Easy AD (Adrian Harris) • DJ Charlie Chase (Carlos Mandes) • Grandmaster Caz (Curtis Fisher) • Almighty KG (Kenneth Pounder) • JDL (Jerry Dee Lewis) • Money Ray (Eric Hoskins, elhunyt 2002-ben)

Az első rapcsapatok egyike. Eredeti felállásban szerepelt Chase, Tone, A.D. Whipper Whip, Mr. T és Dot-A-Rock is, de később Whipper-Whip és Dot-A-Rock a Fantastic Five nevű formációhoz csatlakozott, akik gyakran vívtak MC párbajt a Cold Crush tagjaival. A csapat legismertebb felállása két DJ (Charlie Chase és Tony Tone) és négy MC (Grandmaster Caz, Almighty KG, JDL és Easy AD).

Grandmaster Caz és JDL néha külön utakon járt, ezért őket “Notorious Two”-nak is hívták. Money Ray a 80-as évek elején került a Cold Crush-ba. Kezdetben a csapat táncosa volt, de néha MC-ként is be kellett segítenie. Ez oda vezetett, hogy Ray lett a csapat új MC-je. Almighty KG a 70-es években egy DJ Smoky partyn látott először breakeseket, graffitiseket és DJ-ket. Mivel nem rendelkezett a szükséges technikai eszközökkel, ezért nem volt lehetőség arra, hogy DJ legyen. A graffiti sem jöhetett szóba, mert szülei azt szigorúan elítélték. Az egyetlen dolog, amit csinálhatott, az a break volt. Sokáig csak tánccal foglalkozott, de látott egy Grandmaster Flash és Melle Mel fellépést, és úgy döntött, hogy ő is MC lesz. Egy ideig a Cheeba Crew tagja volt. 1978-ban találkozott a Cold Crush Brothers DJ-jével, Charlie Chase-zel, és az ő segítségével 1979-ben a Cold Crush egyik MC-je lett.

A 70-es évek végén Grandmaster Caz egyik barátja egy Hank nevű MC volt, aki később a Sugarhill Gang nevű új csapat tagja lett, amit a Sugar Hill Records kiadó hozott létre. Hank egyszer megkérdezte Caz-t, hogy használhatja-e néhány rap szövegét. Természetesen igent mondott, mert úgy gondolta, hogy Hank majd beajánlja őt is a kiadónál. Ez nem történt meg. 1979-ben megjelent a Sugarhill Gang “Rapper’s Delight” c. száma, amiben Caz néhány kölcsönadott szövege is hallható. A dal hatalmas sikert ért el, de Caz soha nem kapott pénzt a lemezek után, és a nevét sem tüntették fel.

A Cold Crush Brothers szerepelt az 1982-es Wild Style című Hip Hop filmben. Ebben az évben részt vettek a Wild Style-hoz kapcsolódó Japán túrnén is. Ezután négy számuk jelent meg, pl. “The Weekend”, “Punk Rock Rap”, “Fresh , Wild, Fly, and Bold”, a “Heartbreakers”. Teljes hosszúságú albumuk soha nem készült.