Email

info@rapegylet.com

» Hogyan csinál és hogyan veszít hatalmas pénzeket a SPOTIFY ?

A Spotify és hasonló streaming alkalmazások ma már a zenei világ fontos részei. Népszerűségük alapján az átlag ember azt gondolhatja, hogy úsznak a pénzben. Ez csak részben igaz, pl. a SPOTIFY nemcsak fizeti a jogtulajdonosokat, hanem jelentős összegeket fektet a marketingbe is. Van egy régi mondás: „Nem az számít mennyit keresel, hanem az, hogy mi marad”.

A Spotify 2020-ban 9,5 milliárd dolláros bevételt gyűjtött, jelenleg kb. 155 millió előfizetővel rendelkezik, ami csak az utolsó negyedévben 11 millióval növekedett. Rossz hír viszont, hogy a cég naponta mintegy 2,2 millió dollárt veszít! Hogyan történik ez? Egyrészt a streaming olyan üzlet, ahol a bevételek nagy része közvetlenül a jogtulajdonosokhoz kerül, valamint a cég tavaly körülbelül 1 milliárd dollárt költött marketingre is. A Spotify bevételének nagy része a prémium előfizetők díjából származik, reklámokból csak minimális a juttatás. Vagyis a felhasználói bázis jelenti elsősorban a bevételt, aminek kb 75%-a elfolyik jogdíjakra és más kiadásokra.

Látni kell, hogy a Spotify-nak ma már a tőzsdét és a befektetőket kell boldoggá tennie, nem pedig az előfizetőket vagy a művészeket. A cég árfolyama az elmúlt évben mintegy megháromszorozódott.

A Wall Street-i tőzsdét csak egy valami érdekli: a növekedés. Amíg a bevétel nagyobb, mint a veszteség, addig nincs probléma. Amint a növekedés leáll, az súlyos válságot okozhat, hacsak a vállalat nem tud előállni olyan termékkel, amelynek árrése magasabb, mint a zenei licensz. Egyelőre ezért erős a Spotify a podcastingban, mivel nincsenek licenszdíjak, ezért nagy a nyereség.

Amíg a modern zenefogyasztás fő formája a streaming, addig a Spotify magas pozicióban maradhat, de ha később a zenehallgatás más formája jön létre (ez mindig megtörténik), akkor a dolgok rizikóssá válhatnak egy olyan társaság számára, amely nem tud nyereséget termelni. Ha pl. egy másik streaming szolgáltatás extrém módon népszerűvé válik (lásd TikTok, bár egyelőre almáról és körtéről beszélünk, mivel a TikTok jelenleg leginkább videomegosztó), akkor a Spotify számára az a vég kezdete lesz. Amíg a Spotify uralkodik, addig a Wall Street boldog.