Email

info@rapegylet.com

» NÉZETTSÉG vs NÉPSZERŰSÉG

Sokan a számok bűvöletében élnek, főleg, ha a YOUTUBE zenei videókról van szó. A számok viszont olyanok mint bármelyik statisztika, amivel lehet PRO és KONTRA igazolni bármit. A YOUTUBE algoritmusával sok probléma van. Nagyon bonyolult módon működik, de alapvetően ki kell emelni két fontos dolgot:

➡️ YOUTUBE videó nézettség számlálója akkor növekszik, ha valaki legalább 30 másodpercet megtekintett a produkcióból.

➡️ Ugyanattól a felhasználótól kb naponta 3-5 nézettséget számol a YOUTUBE. Vagyis ha valaki pörgeti naponta 1000x az nem számit 1000 nézettségnek.

A videó nézettséggel az a probléma, hogy nem tükrözi a népszerűséget. Nem tudjuk, kik azok, akik megtekintették a produkciót. Egy videót és előadót azok is követik, akik nem szeretik, és sokan csak pl a kommentek miatt térnek vissza. Vagy éppen azért, hogy magukban röhögjenek a videón, a zenén. Ugye mindenki ismer olyanokat, pl az iskolából, akik ki nem állhatták a TV sorozatokat, DE mégis minden nap vagy minden héten a szünetben részletesen mesélték mi volt az előző részben, és hogy milyen hülyeség meg szánalmas és szar. DE NÉZTÉK. Ez történik a YOUTUBE-nál is. A számokból az sem derül ki, hogy pl ki mennyi ideig nézte a videót. Mint fent szó volt róla, elég kb 30 másodperc ahhoz, hogy megtekintést számoljon a platform. Ez azért is hibás, mert az igazi iránymutató szám az lenne, ha csak azokat számolná a YOUTUBE, akik valóban elejétôl a végéig lejátszották, megnézték a videót. Az egy valódi megtekintés. Hiszen, ha egy könyvesboltba bemegy valaki és beleolvas 5 oldalt egy 400 oldalas kiadványba, azt miért lehetne tekinteni bárminek? Az nem jelenti, hogy szerette, vagy utálta a könyvet és azt sem jelenti hogy elolvasta. Fôleg, ha a Youtubehoz hasonlóan az orra elè nyomnak ùgymond trendi dolgokat és nagy valòszinûséggel ezért belelapoz. A YOUTUBE platformon a komment szekció is sokakat visszavonz egy videó alatt és azért térnek vissza, hogy irjanak, válaszoljanak, vagy trollkodjanak stb. Ami tovább erősiti az adott produkció trendiségét, mivel az algoritmus ezt is nézi. Ahol sokan kommentelnek ott van élet, ott pörgés van, az jó a YOUTUBEnak bármi is legyen a produktum. Ha egy adott előadó zenéit megveszik, az egy nagyon erős jelzés és mutató, mert meg lehet mondani kik és mennyien vették, amit valószinüleg csak azok tesznek meg, akik támogatják és szeretik az adott produkciót. Egy YOUTUBE videó semmilyen hasonló visszajelzést nem szolgáltat, legyen az néhány ezres megtekintés vagy több milliós. ☝️