Email

info@rapegylet.com

» Shock G, Digital Underground, Tupac

1989-től Tupac mentora és támogatója Leila Steinberg tanár-költőnő volt, aki nagy hatást gyakorolt a fiatal rapperre. Kialakult egy jó kapcsolat, ami oda vezetett, hogy ugyanebben az évben Steinberg szervezett egy utcai koncertet Shakur számára. Ezt az eseményt látta Atron Gregory menedzser, aki akkoriban az oaklandi Digital Underground rapcsapat karrierjét egyengette. Rajta keresztül Tupac találkozott a frontemberrel Shock G-vel (Humpty Hump), aki felajánlotta, hogy legyen a csapat egyik segitője és háttértáncosa. Kezdetben rappelésről nem volt szó. Eközben Tupac saját kazettákat csinált és a fellépéseiről is készitett hangfelvételeket. Néhány hónappal később egyik szóló fellépésén valaki fegyvert nyomott az arcába. Ez az incidens annyira feltüzelte, hogy azonnal Shock G-hez ment és elmesélte mi történt. Shock G úgy érezte, hogy eljött a fiatal 2Pac ideje, és onnantól kezdve már engedték rappelni a szinpadon.

Tupac egyszer ezt nyilatkozta: “A Hip Hop számomra kemény. Az én rappem vitakeltő, uszitó, és spirituális, mint a gospel. Nem táncolni akarok. Nagyon sok dolog van, amivel foglalkoznunk kell, amit ki kell beszélnünk.”

DIGITAL UNDERGROUND

A Digital Underground nevű rapcsapatot 1987-ben alapitotta Greg “Shock G” Jacobs és két barátja Jimi “Chopmaster J” Dright és Kenneth “Kenny-K” Waters. Shock G fiatal éveit többnyire New Yorkban és Floridában töltötte, innen ismerte Kenny-K-t, aki a floridai Tampa egyik rádiós DJ-je volt. Jacobs a művésznevét barátaitól kapta, ami eredetileg “Shah-G” volt, de ezt félreértette, és helyette a “Shock G” nevet használta. Fiatal korában egy dobversenyt is megnyert, és nagyon jól játszott billentyűs hangszereken.

A Digital Underground imidzse kezdetben militánsabb volt (fekete, katonai jellegű öltözék, stb.), amivel eredetileg a Black Panther Party tagjainak megjelenését próbálták utánozni. 1988-ban a Public Enemy prominens politikai csapattá nőtte ki magát, ezért Jacobs úgy gondolta, hogy más irányba viszi a csapat stilusát. Ennek eredménye az 1989 nyarán megjelent első hivatalos daluk, a “Doowutchyalike”, aminek videójában már Tupac (akkor 2Pac) is látható. Zenéjükre erős hatással volt a 70-es évekbeli funk. Shock G még boritó grafikát is tervezett a George Clinton vezette Parliament-Funkadelic (P-Funk) albumai számára. Több alteregója volt, pl “Humpty Hump”, “The Piano Man” ezt producerként használta, amikor zongorázott, valamint “Rackadelic”, ami a grafikus művészneve volt.

 
1990-ben megjelent első albumuk, a „Sex Packets”, amiről a „The Humpty Dance” c. számuk nagy sikereket ért el. 1991-ben Grammy-dijra is jelölték.

1991 elején egy EP látott napvilágot „This Is an EP Release” cimmel, ami tartalmazta a “Same Song” slágert, amiben 2Pac is rappelt. Ez a szám később a „Nothing But Trouble” c. mozifilmbe is bekerült, és a csapat is szerepelt a filmben.

1991 októberében egy teljes albummal tértek vissza, aminek cime „Sons of the P” volt. A P két dolgot is jelentett: Parliament vagy Panther. Ezt követték a további albumok: The Body-Hat Syndrome (1993), Future Rhythm (1996), Who Got the Gravy? (1998), és Cuz a D.U. Party Don’t Stop! (2008)

Az évek során a csapat felállása folyamatosan változott. Shock G és Money B voltak az egyetlenek, akik minden albumon szerepeltek.