A technológia fejlődésével az emberek inkább a zenehallgatás felé fordultak olyan streaming platformokon, mint például a Spotify. A legtöbb esetben, ha meg is nézik YouTube-on egy hallgatott dal videoklipjét, az nagy valószinüséggel nem marad meg a fejekben. A modern technológia nagymértékben befolyásolta a zenei videók iránti érdeklődés csökkenését. A múltban a zenehallgatás céljából több erőfeszítést kellett tenni, legyen szó CD-k vásárlásáról, kedvenc rádióállomás kereséséről vagy dalok letöltéséről pl. az iPod-ra.

Manapság emberek milliói egyszerűen bedugják vezeték nélküli fülhallgatójukat, és megnyomják a lejátszás gombot. Mivel zeneszámok milliói érhetők el online egy gombnyomásra, ezért a zenehallgatás “varázsa” már nem olyan izgalmas, mint korábban. A videók töménytelen megjelenése miatt a hallgatók sem akarnak és tudnak túl sok időt egy adott klipre forditani, amire koncentrálni is kell. Egy vizuális alkotásra figyelni kell, nem mehet csak úgy a “háttérben”, mint egy zene. Sokan csak részletekben vagy tekerve néznek meg mindent. Különösen a fiatalabb generáció hozzászokott a rövid, szórakoztató és gyors tempójú klipekhez, például a TikTokon és az Instagramon. Ezzel együtt csökken a figyelem is. Bizonyos szempontból a zene ma már inkább háttérzaj lett, a legtöbb ember életében egyre ritkábban fordul elő az, hogy például 1 órán keresztül meghallgat odafigyelve egy zenei albumot és megnézi a hozzá kapcsolódó zenei videókat, netalán Interneten információkat is keres az előadóról, a számok szövegeiről, hátteréről, és egyéb ide kapcsolódó dolgokról – amik egyébként ma már néhány másodperc alatt elérhetők online.

Bár minden eddiginél fejlettebb technológiával és több lehetőséggel rendelkezünk, mint korábban, a művészek ma már sok más területre forditják a költségvetésük nagy részét, nem feltétlenül egy magasszintű klip gyártására. Természetesen a zenei videók továbbra is virágoznak, de értékük csökkent, jelentőségük megkopott. A zenei videók jövője továbbra is bizonytalan. Valószinüleg soha nem lesznek olyan népszerűek, mint régen. Helyettük inkább új vizuális ingerek fejlődtek / fejlődhetnek ki, és követhetjük kedvenc művészeink közösségi média tartalmait, megosztásait és posztjait.