A budapesti OUTLINE két tagja QWAS és SITGAN PALI nemrég új albummal (Perspektíva) és új videóval jelentkezett. Ennek alkalmából olvashattok egy rövid beszámolót, amiben QWAS mesél magáról és a kezdetekről.
 
Eddigi nagylemezek:
Qwas – A Sátán Kutyája (2007),
Just a Little Beat – Nem Tréfa (2017),
Outline – Perspektíva (2021).
 
Kislemezek:
Outline Best Side E.P. (2004),
Qwas – Korcs Show (2009)
 

A Qwas név eredete: régen graffitiztem és az volt az ötletem, hogy olyan nevet választok, amit le lehet írni ilyen kacifántosan mégis magyar jelentéssel bír. Később az első szövegemben már így hivatkoztam magamra. A többi történelem. 🙂 1999-ben írtam az első komolyabb szövegemet, 13 évesen, akkor készült is egy demo. Ketten voltunk egy lakótelepi barátommal, Mézárral. Az első normális stúdió felvételt 2003-ban készítettük el a Kontrast nevű formációval, akikkel később felkerültünk egy országosan terjesztett Hip-hop válogatásra. Amióta az eszemet tudom Rap zenét hallgatok. Mára persze már picit lazult ez a dolog és más műfajok is teret nyertek a hallójárataimban. Külföldi zenékkel kezdtem, aztán rákaptam Zolee-ékra is, valahol akkor döntöttem el, hogy én is szeretném ebben a formában közvetíteni a gondolataimat. Verseket gyerekkorom óta írtam, így ez a része adott volt. Természetesen az Underground zenék is elő kerültek egy idő után. Pl.: PLUSIDE, Tribe, Hátshow sor, Fürkésző elemek…stb.

Kevés stílus van, amivel nem próbálkoztam. Sokáig utaztam Horrorcore-ban, aztán megbékéltem. Jelenleg az Outline csapat tagja vagyok. Vegyes a stílus és a mondanivaló is. Korunkból és ízlésünkből adódóan 2000-es évek eleji időutazó rap-et nyomunk. Mondjuk. 🙂

Aktuális kedvencem az ,,Árapály” című dalom, ami egy reménytelen szerelemről szólt. A Just a Little Beat lemezről a ,,Napok jönnek”.  A mostani Perspektíva című lemezünkről a ,,Harmónia” áll hozzám a legközelebb. De, ha jelenlegi kedvencet kellene választanom, akkor a mostani munkáimból az ,,Álmodok tovább” című szóló dalomat emelném ki, amit Édesapámnak írtam halála első évfordulójára. Félig meddig terápiás céllal készült. Mindent beleadtam.

Én sajnos nem tudok zenét írni, ez nagy hiányosságom. Sok producerrel dolgoztam együtt, illetve zenészekkel is. (JLB) Nem tudnék egy-egy embert kiemelni. A klipeket jelenleg magunknak készítjük. Szerencsére ehhez értünk valamelyest mind a ketten. Korábban Virág Peti is készített nekünk klipet egy előző formációban, illetve Origi-vel dolgoztunk sokat egy időben együtt. Forgattunk, vágtunk, alkottunk. Jó időszak volt az is.

Akikkel sokat dolgoztunk: Cultus Digital, Gainlab. A novemberi emlékdalt Imi L.N.-nél vettem fel a C.R.S.-ben. Ő nagyon jól dolgozik, mind zenei producer, mind hangmérnökként. Jelenleg SitganPalinál készülnek a felvételek. Magunknak csinálunk mindent.

Annyira nem követem a trendeket, hogy sajnos már nem is tudom, hogy melyik stílust, hogy hívják. A Bone Thugs-ot nagyon szeretem vagy Wyclef Jean régebbi zenéit. Persze a Horrorcore is megmaradt borongósabb napokon. (Twiztid, ICP, Boondox pl.)

A közösségi médiában általában, meg ismerősök között terjesztjük a zenéket. Sajnos a marketinghez nem értek különösebben, így nem mindig járok nagy sikerrel. Amikor kiadóban/label-ben voltam, akkor nem én intéztem ezeket. (Chilzim, Mental Case)

A jelenleg legfontosabb esemény, hogy megjelent az első Outline nagylemez a Perspektíva.

Itt minden elérhető: https://linktr.ee/TheOriginalOutline (Album, klipek, elérhetőségek)

További fontosabb linkek:

Qwas videók: https://www.youtube.com/user/QWASMUSIC/videos

Qwas zenék: https://soundcloud.com/qwaswoof

Just a Little Beat klip:  https://www.youtube.com/watch?v=Y7Pi_CtAubE

Just a Little Beat videók: https://www.youtube.com/user/jlbbandofficial/videos

Just a Little Beat lemez: https://justalittlebeat.bandcamp.com/album/nem-tr-fa-2