Skip to content

Hip Hop szupersztárok először Magyarországon
1992

    A 90-es évek elején már próbálkozott néhány hazai rap előadó, akiket elsősorban a saját településükön, helyi szinten ismertek. Lelkes rajongók pedig kisebb rap bulikat és fellépéseket is szerveztek, de még gyerekcipőben járt a hazai rap műfaj. A rendszerváltás után mindenki ki volt éhezve a külföldi sztárokra és a „nyugati életérzésre”. A rock és pop zene rajongói már a 80-as években is világsztárok koncertjeit láthatták Budapesten, pl. Queen, Tina Turner, Talking Heads, Johnny Cash, Santana, és mások, de a rap még akkor kezdett kibontakozni nemzetközi szinten.

    A hazai rap közönség elég korán találkozhatott először amerikai rap sztárokkal, és egyből két legendás Hip Hop ikont láthattak.

    1992. FEBRUÁRJÁBAN KURTIS BLOW és GRANDMASTER FLASH lépett fel a budapesti GLOBE szinpadán. A koncertről filmfelvétel is készült, amit az MTV (Magyar Televizió) is leadott 1993-ban. Érdekesség, hogy Grandmaster Flash már a 80-as években is kedvence volt néhány hazai rádiós műsorszerkesztőnek, például 1987-ben a PETŐFI rádió ROCKÚJSÁG (!) nevű adásában Grandmaster Flash and the Furious 5 csapattól játszottak zenéket.

    Később Magyarországra jött néhány éven belül ICE T, a BEASTIE BOYS, a HOUSE OF PAIN, a RUN-DMC, a PUBLIC ENEMY (és 2PAC is majdnem) és ilyen szempontból a 90-es évek első fele egy izgalmas időszak volt, igaz, nem összehasonlitható mondjuk egy akkori angol, német vagy holland zenei élettel. Magyarország egy lépéssel előbbre tartott, mint a „keleti blokk” többi országa, például Lengyelországba „csak” 1995-ben jutott el először amerikai rap előadó, a BEASTIE BOYS.

    KURTIS BLOW és GRANDMASTER FLASH 1992-es budapesti koncertje megtekinthető itt